Over mij

Gerard Hartman, Arnhem 1944

Als 16 jarige ben ik begonnen als leerling boekbinder bij een boekbinderij in Arnhem. Ik volgde een vierjarige opleiding voor gezel boekbinder op de grafische school te Zutphen. Daarna de opleiding voor leermeester handboekbinden aan de school voor grafische vakken te Utrecht, het hedendaagse Grafisch Lyceum. Bij een drukkerij in Oosterbeek kwam ik terecht als drukkerij-binder. Later werkte ik bij deze drukkerij op kantoor en ging ik de opleiding patroonsdiploma doen, eveneens te Utrecht. Een opleiding die vijf jaar duurde. Door het samengaan met een drukkerij uit Arnhem ontstond er een bedrijf van 30 mensen waarvan ik de bedrijfsleider werd.

Na een aantal jaren begon ik mijn eigen grafisch afwerkingsbedrijf in Doetinchem. Op 61 jarige leeftijd heb ik dit bedrijf verkocht en ben ik me weer aan het handboekbinden gaan wijden, wat diep in mijn hart mijn grootste passie is.

De laatste jaren maak ik veel unica, in leer gebonden boeken met hand- en pers vergulding, leer in- en opleg in bijzondere ontwerpen. Het maken van exclusieve dozen behoort ook tot mijn werkzaamheden.

Mijn motto is ‘de boekband als kunst’, vandaar ook de naam van de website.

Samen met al dit exclusieve werk komt ook het eenvoudige werk ruim aan bod. Naast veel gespecialiseerd handgereedschap beschik ik over een enorme collectie persverguldmateriaal, alles uitgevoerd in messing en over een groot formaat verguldpers.